Greek Bulgarian English French German Romanian Russian Spanish Turkish

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυριακή, Φεβρουάριος 18, 2018

Τακτοποίηση Αυθαιρέτων

Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά τις 21.09.2011 και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού,με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις [παράγραφος 1, άρθ. 1, Ν.4178/13].  (1. Από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, όπως ειδικότερα ορίζεται  στα άρθρα 5 παρ. 2 και 22 παρ. 3 του ν. 1577/1985 (Α΄ 210). Στην παραπάνω      απαγόρευση εμπίπτει και η εισφορά ακινήτου σε εταιρεία.)

Για το λόγο αυτό , ορθό θα ήταν όλοι οι πολίτες-ιδιοκτήτες που έχουν οποιαδήποτε αβεβαιότητα ως προς τη συμφωνία της ιδιοκτησίας τους με τη νόμιμη οικοδομική άδεια να ελέγξουν το ακίνητό τους με την βοήθεια ενός μηχανικού, αφενός για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων σε μια μελλοντική μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος και αφετέρου διότι το χρονικό περιθώριο ένταξης στη ρύθμιση είναι περιορισμένο.

Το Γραφείο μας

Η νομολογία που αφορά την ρύθμιση των αυθαιρέτων είναι σύνθετη και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής λόγω και της προσωρινής διάρκειας της ισχύς του νόμου. Το γραφείο μας με πλήρη γνώση των νόμων, των εγκυκλίων και των ενημερώσεων περί αυθαιρέτων αναλαμβάνει με υπευθυνότητα την διεκπεραίωση της διαδικασίας ένταξης του ακινήτου σας στον Ν.4014/11. Η όλη διαδικασία δεν απαιτεί καμία μετακίνηση από μέρους σας καθότι ένας μηχανικός από το γραφείο μας, επισκέπτεται εσάς και τον χώρο σας για αυτοψία, ενημέρωση καθώς και την απαραίτητη συλλογή εγγράφων για την έναρξη της διαδικασίας.

Ο  νέος Νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων (Ν. 4178/13)

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 174Α/2013 ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, ο νόμος 4178/2013 οποίος έρχεται να αντικαταστήσει τον 4014/11 που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

 Η προθεσμία για τη δήλωση των αυθαιρέτων κτισμάτων ή των αλλαγών χρήσης θα έχει διάρκεια 18 μηνών.

Τη δυνατότητα «τακτοποίησης» αυθαιρέτων ακόμα και με 50 ευρώ τον μήνα αλλά και της αποπληρωμής των προστίμων έως και σε 102 δόσεις για όσους σπεύσουν να δηλώσουν το αυθαίρετό τους εντός εξαμήνου δίνει ο νέος Νόμος.

Το σχέδιο κατηγοριοποιεί τις πολεοδομικές παραβάσεις με βάση τη βαρύτητα της αυθαιρεσίας αλλά και την ημερομηνία κατασκευής. Οι μικρές παραβάσεις, οι οποίες δεν μεταβάλλουν τον όγκο του κτίσματος και τη δομημένη επιφάνεια και στην πλειονότητά τους έχουν γίνει εν αγνοία του ιδιοκτήτη τακτοποιούνται οριστικά και χωρίς καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής με καταβολή ποσού 500 ευρώ. Όταν η υπέρβαση δεν ξεπερνά το 40% της δόμησης ή το 20% του ύψους που ορίζει η οικοδομική άδεια – όπως είναι οι περισσότεροι ημιυπαίθριοι η εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι οριστική.

Μεγάλη διαφοροποίηση αποτελούν οι μεγάλες παραβάσεις, εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια καθώς και όσα έχουν άδεια αλλά η υπέρβαση δόμησης ή κάλυψης είναι περισσότερο από 40%. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το μέγεθος της αυθαιρεσίας. Τα κτίρια αυτά θα εξαιρούνται της κατεδάφισης μόνο για 30 χρόνια. Το καθεστώς αυτό θα μπορεί να αλλάξει αν η περιοχή όπου είναι δομημένο το αυθαίρετο κτίσμα μπει στο σχέδιο και αν ο ιδιοκτήτης αγοράσει το απαραίτητο ποσοστό συντελεστή κάνοντας χρήση της Τράπεζας γης. Επιπλέον απαιτείται έλεγχος εντός επταετίας υποχρεωτικά από τους αρμόδιους ελεγκτές δόμησης.

Με βάση την ημερομηνία κατασκευής, κατοικίες προ του 1975 θα μπορούν να εξαιρεθούν μόνιμα από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ. Για τα κτίσματα μετά το 1975 και έως το 1983, καταβάλλεται το 15% του υπολογιζόμενου προστίμου. Από το 1983 έως 1.1.2003 θα ισχύει έκπτωση 20% ενώ μέχρι της 28 Ιουλίου του 2011 το υπολογιζόμενο πρόστιμο ισχύει ως έχει και η ένταξη στο νόμο θα γίνεται ανάλογα με το μέγεθος τις παράβασης.

Όσοι είχαν ήδη κάνει χρήση των διατάξεων του 4014/11 και έχουν καταβάλει ένα μέρος του ειδικού προστίμου θα μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο με συμψηφισμό των καταβληθέντων ποσών. Σημειώνεται ότι για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσεις που δηλώνονται στο νόμο, δεν οφείλονται αναδρομικά βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κλπ) και οποιοσδήποτε φόρος, πρόστιμο ή τέλος.

Επιπλέον για κατοικίες, κατά τον υπολογισμό της αξίας προκειμένου να επιβληθεί οποιοσδήποτε φόρος (μεταβίβασης, κληρονομιάς, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ, προσδιορισμό τεκμηρίου διαβίωσης), εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50% για όλους τους χώρους στο μέλλον. Σημαντική παράμετρος αποτελεί ο συμψηφισμός ποσού μέχρι 50% του προστίμου ενός αυθαιρέτου με δαπάνες και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής ενίσχυσης. Στόχος είναι η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων της χώρας και η ενίσχυση του κλάδου της οικοδομής.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο αποπληρωμής των προστίμων οι δόσεις μπορούν να είναι είτε εξαμηνιαίες είτε μηνιαίες ανάλογα με την δυνατότητα των πολιτών. Έτσι για το πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου- δίνεται προθεσμία 102 μηνών που πέφτει στους 84 μήνες εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου. Στο τρίτο εξάμηνο δίνεται προθεσμία 60 μηνών, γεγονός που καταδεικνύει την βούληση της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα για γρήγορη υποβολή στο νόμο.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού προστίμου ενώ εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η έκπτωση περιορίζεται στο 10% του προστίμου. Για κύρια και μοναδική κατοικία ιδιοκτήτη (μέχρι 70τμ+15τμ για κάθε τέκνο) σε οικισμούς άνω των 3000 κατοίκων παρέχεται έκπτωση 60% του προστίμου.

κατεβάστε το N4178/13

 

Διαδικασία υπαγωγής στο Ν. 4178/2013

Εξουσιοδοτημένος Μηχανικός εισάγει στο πληροφοριακό σύστημα του παρόντος όλα τα στοιχεία και δικαιολογητικά που αφορούν την αυθαίρετη κατασκευή ή την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, συμπληρώνοντας τα φύλλα καταγραφής κατά το Παράρτημα A του παρόντος νόμου και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των επομένων άρθρων. Η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά, τα οποία φυλάσσει ο ιδιοκτήτης μετά την εισαγωγή τους στο πληροφοριακό σύστημα:

1. Αίτηση.
Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης 2720 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή του ιδιοκτήτη, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή
χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης.

Την αίτηση υποβάλλει:
α) ο φερόμενος ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο  έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση. Στην έννοια του φερόμενου ιδιοκτήτη περιλαμβάνονται ο ψιλός κύριος, ο επικαρπωτής με τη συναίνεση του ψιλού κυρίου, ο εργολάβος για τις σε αυτόν περιερχόμενες συνεπεία εργολαβικού προσυμφώνου ιδιοκτησίες, ο μισθωτής εφόσον έχει το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας από τη μισθωτική σύμβαση και επί νομικών προσώπων ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτών,
β) ο νομίμως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη.
γ) όσοι έχουν λάβει έγκριση εξαγοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 και 6 του ν. 3147/2003, δ) ο συνιδιοκτήτης:
i) Επί αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων χώρων ακινήτου, στο
οποίο έχει συσταθεί οριζόντιος ή κάθετος ιδιοκτησία μετά από απόφαση της πλειοψηφίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της οροφοκτησίας, άλλως με απλή πλειοψηφία.
ii) Επί αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε
οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του ετέρου συνιδιοκτήτη.
iii) Επί αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης σε χώρο ακινήτων για τον οποίο έχει συσταθεί δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών.
iv) Ένας εκ των συνιδιοκτητών για τα αυθαίρετα κτίσματα που κατέχει, εφόσον συνυποβληθεί μετά των
λοιπών δικαιολογητικών και συμβολαιογραφικό προσύμφωνο συστάσεως διηρημένων ιδιοκτησιών, εκ του οποίου να προκύπτει ότι το αυτοτελές ή τα αυτοτελή οικοδομήματα με την κατάρτιση της οριστικής συστάσεως διηρημένων ιδιοκτησιών θα περιέλθουν εις την κυριότητά του.
ε) Ο νομέας και κάτοχος του αυθαιρέτου κτίσματος επί γηπέδου ή οικοπέδου χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας,
μόνο εφόσον υποβληθεί νόμιμο προσύμφωνο από το οποίο θα προκύπτει ότι ο ιδιοκτήτης του γηπέδου υπόσχεται να του μεταβιβάσει το τμήμα εδάφους που έχει καταλάβει και επί του οποίου έχει ανεγείρει αυθαίρετο κτίσμα, μετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου. Το ως άνω προσύμφωνο συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο αποτυπώνεται η αυθαίρετη κατασκευή με το τμήμα εδάφους που έχει καταληφθεί, το ποσοστό του τμήματος που αναλογεί στο συγκεκριμένο γήπεδο / οικόπεδο και περιλαμβάνει απόσπασμα χάρτη γης με τον προσδιορισμό του τμήματος που έχει καταληφθεί, καθώς και του συνολικού γηπέδου / οικοπέδου.
2. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) του αιτούντος, θεωρημένη για τη γνησιότητα της υπογραφής, στην οποία περιλαμβάνονται:
i) τα ατομικά του στοιχεία,
ii) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.),
iii) η δημόσια οικονομική υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορολογίας του,
iv) ο αριθμός και το έτος της οικοδομικής άδειας όπου υπάρχει,
v) το εμβαδόν και η χρήση της αυθαίρετης κατασκευής,
vi)η ημερομηνία ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης σε
αυτό κατά το άρθρο 8,
vii) εάν πρόκειται για κύρια και μοναδική κατοικία και
viii) δήλωση ότι η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη χρήση δεν εμπίπτει σε καμία από τις περιπτώσεις του άρθρου 2 του παρόντος.
3. Την τελευταία δήλωση του εντύπου Ε9, στην οποία αναφέρεται το ακίνητο, όπου βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση ανεξαρτήτως αν έχουν δηλωθεί επί αυτού οι αυθαίρετες κατασκευές.
4. Τεχνική έκθεση εξουσιοδοτημένου αρμόδιου μηχανικού με την περιγραφή της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης χρήσης μόνον ως προς το εμβαδόν και τη χρήση του αυθαιρέτου, αν πρόκειται για πρόχειρη κατασκευή της παρ. 75 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79). Στην τεχνική έκθεση περιγράφονται οι λόγοι αδυναμίας αποτύπωσης του συνόλου του ακινήτου κατά την παρ. 6βi του παρόντος.
5. Φωτογραφίες της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης.
6. Σχέδια ως εξής:
α. Σε περίπτωση ύπαρξης οικοδομικής άδειας τα εξής αντίγραφα:
i) Του στελέχους της οικοδομικής άδειας, καθώς και απόσπασμα ρυμοτομικού για τις περιοχές όπου υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια.
ii) Του τοπογραφικού διαγράμματος.
iii) Του διαγράμματος κάλυψης, όπου σημειώνεται η θέση και το περίγραμμα της αυθαίρετης κατασκευής
ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης και τα πολεοδομικά μεγέθη υπέρβασης, όπως επηρεάζουν τους σχετικούς υπολογισμούς.
iv) Της κάτοψης του ορόφου, όπου σημειώνεται η αυθαίρετη κατασκευή για την οποία ζητείται η υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος.
Θεωρείται ως κάτοψη για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, το σχέδιο κάτοψης, το οποίο προσαρ−
τήθηκε στην πράξη σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών στις περιπτώσεις αυτοτελών οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε προ της εφαρμογής του από 8.9.1983 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 394).
v) Τομή της αυθαίρετης κατασκευής ή του χώρου στον οποίο έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη χρήση.
β. Στις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε οικοδομική άδεια ή αυτή δεν είναι δυνατόν να ανευρεθεί επισυνάπτονται:
i) Τοπογραφικό διάγραμμα κατά την παρ. 1γ του άρθρου 3 στο οποίο αποτυπώνονται τα μεγέθη της αυθαίρετης κατασκευής.
ii) Κάτοψη της αυθαίρετης κατασκευής ή του χώρου όπου έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.
iii) Τομή της αυθαίρετης κατασκευής ή του χώρου όπου έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης

7. Δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κα−
τασκευής και ο χρόνος εγκατάστασης της χρήσης.

Τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο του πίνακα των γειώσεων και
των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αν υπάρχουν για κάθε μεμονωμένη αυθαίρετη κατασκευή, εξαιρουμένων των κατοικιών, καθώς και για αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια που δεν έχουν χρήση κατοικίας. Η ως άνω τεχνική έκθεση δύναται να υποβάλλεται εντός προθεσμίας πέντε (5) ετών από την ημερομηνία υπαγωγής και σε κάθε περίπτωση πριν τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.
10. Παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο αποτελεί έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού, με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων του παρόντος στις οποίες θεσπίζεται ειδικό παράβολο.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Ν. 4178/2013

1. Τι σημαίνει αυθαίρετη κατασκευή

2. Ποιος είναι υπεύθυνος για την αυθαίρετη κατασκευή;

3. Πως μπορώ να γνωρίζω αν η κατοικία μου είναι αυθαίρετη, έχει υπερβάσεις ή έχει αυθαίρετες κατασκευές;

4. Δεν γνωρίζω αν το κτίριο ή η κατασκευή μου έχει άδεια τι πρέπει να κάνω;

5. Έχω δεχθεί καταγγελία για αυθαίρετη κατασκευή, τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

6. Κινδυνεύει η αυθαίρετη κατασκευή μου με κατεδάφιση;

7. Στον νόμο για τακτοποίηση των αυθαιρέτων ποιες κατασκευές μπορούν να υπαχθούν;

8. Γιατί να τακτοποιήσω το αυθαίρετο που έχω;

9. Δεν γνωρίζω αν το αυθαίρετό μου βρίσκεται σε δασική περιοχή ή αρχαιολογικό χώρο ή αιγιαλό τι πρέπει να κάνω;

10. Έχω νομιμοποιήσει το αυθαίρετό μου με τον νόμο 1337/83 (Νόμο Τρίτση) πρέπει να το δηλώσω και στον νέο νόμο τώρα;

11. Έχω κάνει αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση του διαμερίσματός μου. Πρέπει να το δηλώσω στο νέο νόμο;

12. Έχω υπαχθεί στο Ν.3843/10 και το Ν.4014/11 και πληρώνω τις δόσεις ή έχω ολοκληρώσει την πληρωμή των δόσεων και έχω περαιώσει την διαδικασία. Μπορώ να υπαχθώ εκ νέου στο νέο Νόμο Αυθαιρέτων Ν 4178/13 για να μπορώ να επωφεληθώ του χαμηλότερου προστίμου και των περισσότερων δόσεων;

13. Έχω υπαχθεί στο Ν.3843/10 και δεν έχω καταφέρει να αποπληρώσω το πρόστιμο στο χρονικό διάστημα που ορίστηκε και επιπλέον δεν  έχω υπαχθεί στο Ν.4014/11. Τι μπορεί να προκύψει σε ό,τι αφορά το ακίνητό μου και τι μπορώ να κάνω;

14. Η θέση στάθμευσης που έχω είναι σε διαφορετική θέση από αυτήν που προβλέπει η άδεια. Επισύρει αυτή η αλλαγή πρόστιμο;

15. Το ακίνητό μου έχει άδεια αλλά έχει χαθεί ο φάκελος από την πολεοδομία. Τι πρέπει να κάνω;

16. Σε περίπτωση που το αυθαίρετο ολοκληρώθηκε μετά την 28.7.2011 μπορεί να υπαχθεί στο νόμο τακτοποιήσης των αυθαιρέτων;

17.Το κατάστημά μου έχει αυθαιρεσίες αλλά έχει εκδοθεί νόμιμη άδεια λειτουργίας. Τι πρέπει να κάνω;

 

Απαντήσεις:

1. Αυθαίρετη είναι κάθε κατασκευή που εκτελείται: α) χωρίς οικοδομική άδεια, β) καθ' υπέρβαση της σχετικής άδειας, γ) με βάση άδεια οικοδομής που ανακλήθηκε μεταγενέστερα και δ) κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων, δηλαδή των περιορισμών που θέτουν οι γενικοί ή ειδικοί όροι δόμησης της συγκεκριμένης περιοχής (οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές, συντελεστής δόμησης, ποσοστό κάλυψης, μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος και επιτρεπόμενες χρήσεις), των διατάξεων του ΓΟΚ και του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

2. Υπεύθυνος γενικά είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου

3. Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε αν η κατοικία/κατασκευή σας είναι αυθαίρετη ή έχει υπερβάσεις είναι να γίνει έλεγχος, από τον μηχανικό σας ή αν δεν έχετε από τους μηχανικούς του γραφείου μας, εάν υπάρχει άδεια και αν ναι αντιπαραβολή με τα σχέδια της αδείας. 

4. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον μηχανικό σας ή στους μηχανικούς  του γραφείου μας.

5. Γενικά η καταγγελία μπορεί να γίνει από πρόσωπο το οποίο έχει έννομο συμφέρον. Το ΣτΕ δέχεται μια αρκετά διευρυμένη έννοια του εννόμου συμφέροντος σε ότι αφορά τα θέματα περιβάλλοντος και γενικότερα δόμησης και οικιστικού ελέγχου. Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί αυτοψία από την αρμόδια πολεοδομία για το χαρακτηρισμό της κατασκευής ως αυθαίρετης και κατεδαφιστέας και επιβάλλονται τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Μία μόνο εξαίρεση υπάρχει :  όταν η άδεια είναι σε ισχύ οπότε προτού κινήσει τη διαδικασία σύνταξης έκθεσης αυτοψίας υποχρεούται πλέον να απευθύνει έγγραφη ειδοποίηση προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει πλήρη φάκελο για αναθεώρηση. το παραπάνω ισχύει με την προϋπόθεση ότι τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής ,ο συντελεστής δόμησης και όγκου. Στην περίπτωση αυτή η αναθεώρηση πρέπει να εκδοθεί μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών οπότε δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα.
Στην περίπτωση που η άδεια δεν είναι σε ισχύ τότε θα πρέπει ή να κατεδαφίσετε το αυθαίρετο κτίσμα ή να υπαχθείτε στο Ν.4178/13 περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων ώστε να μην πληρώσετε το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης που θα σας επιβάλλει η πολεοδομία, πληρώνοντας το ειδικό πρόστιμο τακτοποίησης. Ακόμα και αν έχετε πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης ή και διατήρησης, αυτά συμψηφίζονται στο τελικό ειδικό πρόστιμο διατήρησης

6. Εξαρτάται από την ημερομηνία ανέγερσης του αυθαιρέτου και από ορισμένες άλλες προϋποθέσεις. Συμβουλευτείτε των μηχανικό σας ή τους μηχανικούς του γραφείου μας.

7. Η τακτοποίηση αφορά κάθε είδους αυθαίρετη χρήση ή αυθαίρετη κατασκευή: κατοικία, εμπορικό κτίριο, βιομηχανία, τουριστική εγκατάσταση, δημόσιο κτίριο, κοινωφελές κτίριο, ακόμα και πισίνα, των οποίων ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε μέχρι την 28η Ιουλίου 2011. Εξαιρούνται οι κατασκευές που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δημόσιο κτήμα, σε δασικές περιοχές και αιγιαλούς.

8. Διότι πλέον δεν είναι εφικτή καμία μεταβίβαση  ή σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, δωρεάς κλπ. ακινήτου το οποίο έχει αυθαίρετη κατασκευή. Για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και ενός μηχανικού που θα δηλώνουν πως δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ή πως το ακίνητο έχει υπαχθεί στον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.

9. Δεν δίνει την δυνατότητα παράτασης σε όσους έχουν αυθαίρετο σε περιοχή που δεν έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες ώστε να γνωρίζουν αν έχει νόημα να καταθέσουν το παράβολο, μέχρι να αναρτηθούν αυτοί οι χάρτες. Με λίγα λόγια θα πρέπει να ρισκάρουν.... Σε ό,τι αφορά τους αιγιαλούς πάλι δεν υπάρχουν χάρτες που να ορίζουν επακριβώς τους αιγιαλούς στην χώρα. Σε ό,τι αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους  θα πρέπει να γίνει έλεγχος από πριν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στον μηχανικό σας ή στους μηχανικούς του γραφείου μας.

10. Εάν έχετε υποβάλλει την β' δήλωση, άσχετα με το αν έχει εκδοθεί απόφαση οριστικής εξαίρεσης ή όχι, που προέβλεπε ο νόμος 1337/83 τότε δεν υπάρχει λόγος να υπαχθεί  το ακίνητο στον Ν 4178/13. Εάν δεν έχετε υποβάλλει την β' δήλωση ή καμία, τότε ναι πρέπει να το δηλώσετε τώρα. Προσοχή σε κάθε περίπτωση εάν η δήλωσή σας είχει απορριφθεί πρέπει να το δηλώσετε τώρα στο     Ν.4178/2013. Επίσης, πρέπει να να δηλωθεί και στην     περίπτωση που είχατε υποβάλλει εκπρόθεσμη δήλωση με τον Ν1337/83 και δεν είχατε εκδώσει έγκαιρα την άδεια νομιμοποίησης.

11. Εξαρτάται από την χρονολογία που έγιναν οι διαρρυθμίσεις και την έκτασή τους. Σύμφωνα με το Ν 4178/13 η διαμερισμάτωση δεν αποτελεί παράβαση εκτός εάν έχουν γίνει αλλαγές στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Επικοινωνήστε με τον μηχανικό σας ή με τους μηχανικούς μας για να σας ενημερώσουμε. (Α23 παρ.10)

12. Σύμφωνα με το Ν 4178/2013 καταβληθέντα ποσά προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, καθώς και καταβληθέντα ποσά ειδικών προστίμων διατήρησης, ή και παραβόλων, συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου. Τα καταβληθέντα ποσά αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός. Σε περίπτωση που μετά τον ως άνω υπολογισμό, προκύπτει ότι τα ήδη καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου. Όσοι δηλ. ιδιοκτήτες έχουν υπαχθεί στο Ν.3843/10 ή και το Ν.4014/11 έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στο νέο Ν4178/13 ώστε να τύχουν των ευμενέστερων κατά περίπτωση διατάξεών του. (Α20 παρ.1)
Ο νέος Νόμος ορίζει με διαφορετικό τρόπο πολλές έννοιες παραβάσεων σε σχέση με τον 4014/11 και καταργεί κάποιες όπως την διαφορετική διαμερισμάτωση. Επίσης δίνει τη δυνατότητα σε μικρές παραβάσεις (πέργκολες bbq κλπ) να τακτοποιηθούν χωρίς χρονικό περιορισμό. Ακόμα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε 102 δόσεις από 50€/μήνα.

13. Από τη στιγμή που το ακίνητο έχει δηλωθεί στο Ν.3843/10 ώς αυθαίρετο ή με αυθαίρετη χρήση τότε έχει ήδη ενημερωθεί το τμήμα αυθαιρέτων της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης (πρώην Πολεοδομία). Σε περίπτωση που δεν έχει πληρωθεί το σύνολο το επιβληθέντος ειδικού προστίμου μέχρι την καταληκτική ημ/νια 31/05/2013 και το ακίνητο δεν έχει υπαχθεί για την ίδια τουλάχιστον πολεοδομική παράβαση στο Ν.4014/11, τότε η ενεργοποιείται η διαδικασία αυθαιρέτων δηλ. η δημιουργία φακέλου αυθαιρέτου για το συγκεκριμένο ακίνητο και η επιβολή των αναλογούντων προστίμων

α) Πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αξίας
του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης.

β) Πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας
του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, το οποίο επιβάλλεται για κάθε έτος διατήρησης του κτιρίου από την ανέγερσή του ή την εγκατάσταση της χρήσης μέχρι την κατεδάφιση των κατασκευών και την επαναφορά της χρήσης ή την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής αδείας.

Το ακίνητο πλέον πρέπει να δηλωθεί με το νέο νόμο 4178/13

14. Για τη διαφορετική χωροθέτηση των υποχρεωτικά προβλεπόμενων  από την οικοδομική άδεια θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων από αυτήν που προβλέπεται στα σχέδια της συμβολαιογραφικής δήλωσης του ν.1221/1981, υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης των υφισταμένων θέσεων στάθμευσης. Ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ, εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ και δεν καταβάλλεται παράβολο.

Στις περιπτώσεις απώλειας του φακέλου της οικοδομικής άδειας, βεβαιωμένης από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα του υφισταμένου κτιρίου είναι δυνατή η υποβολή στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης φακέλου  αποτύπωσης κτιρίου, ανεγερθέντος με βάση οικοδομική άδεια πριν τις 28.7.2011 που έχει απολεσθεί.  Για να γίνει αποδεκτός ο φάκελος από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης πρέπει να περιλαμβάνει τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης κατά τις προδιαγραφές του από 8.9.1983 προ− εδρικού διατάγματος (Δ΄ 394), κατόψεις αποτύπωσης όλων των ορόφων, τομή, φωτογραφίες όλων των όψεων, υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, ότι στο διάγραμμα κάλυψης οι υπολογισμοί και ο έλεγχος του υφισταμένου κτιρίου έχει γίνει σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας, για την οποία υποβάλλεται ο φάκελος αποτύπωσης, καθώς και κρατήσεις και εισφορές κατά τις κείμενες διατάξεις. Τα σχέδια κατατίθενται εις διπλούν και θεωρούνται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης. Η μία σειρά σχεδίων χορηγείται στον ενδιαφερόμενο και ο φάκελος συμπληρώνει την απωλεσθείσα οικοδομική άδεια στο αρχείο της Υπηρεσίας Δόμησης. (Α11, παρ. 4γ)

15. Στις διατάξεις του Ν4178/13 υπάγονται  αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις για τις οποίες η αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης έχει περατωθεί, κατά τις ειδικότερες διατάξεις του άρθρου 8 του παρόντος πριν την 28.7.2011. Στις διατάξεις του παρόντος νόμου, υπάγονται υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης και ύψους μέχρι ποσοστού 20% των επιτρεπομένων, κατασκευών, επί κτιρίου για το οποίο εκδόθηκε νόμιμη άδεια και οι εργασίεςαποπεράτωσης ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους μετά τις 28.7.2011,υπό την προϋπόθεση ότι εργασίες κατασκευής του φέροντος οργανισμού πραγματοποιήθηκαν προ τις 28.7.2011 και η θεώρηση για την έναρξη των εργασιών, από την Αστυνομική Αρχή, έλαβε χώρα προ τις 28.7.2011. Κατά τον έλεγχο από την Υπηρεσία Δόμησης για την ολοκλήρωση των εργασιών και τη σύνδεση του κτιρίου ή τμήματος αυτού με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, προσκομίζεται αντίγραφο της βεβαίωσης υπαγωγής και γίνεται έλεγχος και ταυτοποίηση των στοιχείων υπαγωγής. Σε κάθε περίπτωση η έναρξη των οικοδομικών εργασιών του φέροντος οργανισμού πριν τις 28.7.2011 πιστοποιείται και αποδεικνύεται από σχετική αεροφωτογραφία. (A23 παρ. 14α)

16. Από τη στιγμή που η άδεια λειτουργίας είναι σε ισχύ, το κατάστημα μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί νόμιμα. Όταν η άδεια λειτουργίας λήξει ή αλλάξει ο ιδοκτήτης της επιχείρησης και επομένως απαιτηθεί νέα άδεια λειτουργίας τότε αυτή δεν μπορεί να εκδοθεί εάν πριν δεν τακτοποιηθούν οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες / παραβάσεις. Ειδικά δε στην περίπτωση που οι αυθαιρεσίες δύναται να νομιμοποιηθούν με έκδοση άδειας δόμησης, τότε εφ'όσον η άδεια λειτουργίας ή και άλλες διοικητικές πράξεις έχουν εκδοθεί πριν τις 28.7.2011 σύμφωνα με την άδεια οικοδομής, αυτές διατηρούνται εφόσον: i) υποβληθεί αίτημα για την έκδοση άδειας νομιμοποίησης κατά τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου και ii) καταβληθεί πέραν του προβλεπομένου ειδικό παράβολο διατήρησης άδειας λειτουργίας ίσο με το πενταπλάσιο του παραβόλου. Ειδικά, σε αυτή την περίπτωση εφόσον παρέλθει το διάστημα των τριών (3) ετών και δεν εκδοθεί η άδεια για τους λόγους που αναφέρονται στην επόμενη περίπτωση β΄,για την ισχύ της υπαγωγής, το υπόλοιπο ποσό του προστίμου καταβάλλεται υποχρεωτικά, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την παρέλευση του ως άνω χρονικού διαστήματος. Για την τυχόν ανανέωση των διοικητικών πράξεων, πέραν των λοιπών δικαιολογητικών υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία αντίγραφο της αιτήσεως για την έκδοση άδειας νομιμοποίησης και αποδεικτικά στοιχεία καταβολής του 10% του ποσού του προστίμου κατά τα ανωτέρω. Σε κάθε διοικητική πράξη γίνεται μνεία για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, καθώς και για τις ειδικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την παρούσα. (Α23)

 Συμψηφισμός προστίμων Ν.3843/10 & Ν.4014/11

 Σύμφωνα με το Ν4178/2013 καταβληθέντα ποσά προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, καθώς και καταβληθέντα ποσά ειδικών προστίμων διατήρησης, ή και παραβόλων, συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου. Τα καταβληθέντα ποσά αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός. Σε περίπτωση που μετά τον ως άνω υπολογισμό, προκύπτει ότι τα ήδη καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου. Όσοι δηλ. ιδιοκτήτες έχουν υπαχθεί στο Ν.3843/10 ή και το Ν.4014/11 έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στο νέο Ν4378/13 ώστε να τύχουν των ευμενέστερων κατά περίπτωση διατάξεών του. (Α20 παρ.1)
Ο νέος Νόμος ορίζει με διαφορετικό τρόπο πολλές έννοιες παραβάσεων σε σχέση με τον 4014/11 και καταργεί κάποιες όπως την διαφορετική διαμερισμάτωση. Επίσης δίνει τη δυνατότητα σε μικρές παραβάσεις (πέργκολες bbq κλπ) να τακτοποιηθούν χωρίς χρονικό περιορισμό. Ακόμα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε 102 δόσεις από 50€/μήνα.

Κατανοώντας την δύσκολη περίοδο που διανύουμε το τεχνικό μας γραφείο προβαίνει σε σημαντικές εκπτώσεις στην αμοιβή μηχανικού για τη διαδικασία της νομιμοποίησης και ρύθμισης αυθαιρέτου, που ανάλογα με τη περίπτωση η έκπτωση μπορεί να φτάνει ωςκαι το 65% από την κατώτατη νόμιμη αμοιβή μηχανικού που είναι καθορισμένη από το Τ.Ε.Ε [Ν.3919/2011].

Παρακάτω παρατίθεται ενδεικτικές τελικές αμοιβές ανά εργασία:

Τιμή Περιγραφή
300 € Τελική τιμή για εντός σχεδίου με οικοδομική άδεια όπου υπάρχουν τα σχέδια, και η αυθαιρεσία αφορά αλλαγή χρήσης και κλείσιμο ημιυπαίθριου χώρου.
450 € Τελική τιμή για εντός σχεδίου με οικοδομική άδεια όπου υπάρχουν τα σχέδια, και η αυθαιρεσία αφορά υπέρβαση δόμησης έως 50τμ.
850 € Τελική τιμή για εκτός σχεδίου χωρίς οικοδομική άδεια με υπέρβαση δόμησης έως 100τμ. Συμπεριλαμβάνεται και εξαρτημένο τοπογραφικό.

 Η παραπάνω τιμές εμπεριέχουν τον Φ.Π.Α., και όλες τις παρακρατήσεις που γίνονται επί της καθαρής αμοιβής δηλαδή: ΦΕΜ, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΜΠ, ΤΕΕ, χαρτόσημα. Σε αυτό εμπεριέχονται όλα τα απαιτούμενα σχέδια και μελέτες σύμφωνα με το νόμο 4173/2013, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης.

Επικοινωνήστε μαζί μας για άμεση ενημέρωση όσον αφορά το ύψος του προστίμου σας αλλά και για να μάθετε τις προσφορές μας στο κόστος του Μηχανικού

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΗΡΙΟΥ

Ολα τα κτήρια - τα χωρίς καθόλου αυθαιρεσίες - εντός προθεσμίας 10 ετών από την ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας κτηρίου, θα πρέπει να αποκτήσουν ηλεκτρονική ταυτότητα και να υπαχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ). Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρούνται αυθαίρετα και τους επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις.

Όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες ενταχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα (ή έχουν ενταχθεί στους νόμους 4014/2011 και 3843/2010), οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτηρίου σε πέντε χρόνια. Τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων, τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας.

Ειδικά τα κτήρια τα οποία έχουν άδεια μετά την 1.3.2012 (ακολουθούν δηλαδή το νέο νόμο περί δόμησης), θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της ταυτότητας αμέσως με το που θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου μέτρου της ταυτότητας.

Τα παραπάνω προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων και σε εφαρμογή διατάξεων του ν. 3843/2010. Το Π.Δ. τίθεται από το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση.

Αφού οριστικοποιηθεί, θα πάει προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και, στη συνέχεια, θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να υλοποιηθεί η υποδομή που είναι αναγκαία και να ξεκινήσει η υποχρεωτική εφαρμογή του. Εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί αρχές 2014.

Η πρώτη καταγραφή ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτήρια. Απαιτείται όμως συμπλήρωση της ταυτότητας του κτηρίου, είτε σε περίπτωση μεταβίβασης είτε σε περίπτωση έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο. Μετά την αρχική συμπλήρωση, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου πρέπει να συμπληρώνεται, ύστερα από έλεγχο, περιοδικά ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου.

Με τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος η βεβαίωση μηχανικού και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτηρίου ή Ιδιοκτησίας που θα εκδίδεται με την Ταυτότητα, καθώς θα αποτελούν μέρος του.

Σημαντικό είναι ότι η βάση δεδομένων της Ταυτότητας Κτηρίου θα συνδεθεί με το Κτηματολόγιο, με τη ΔΕΗ και το υπουργείο Οικονομικών. Στις πολυκατοικίες, μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτηρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία.  Ειδικότερα, όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτότητα κτηρίου και για τον έλεγχο δόμησης, συμπληρώνονται σε ειδικό έντυπο από τους μηχανικούς.

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων, εκδίδονται: α) το Πιστοποιητικό Πληρότητας της ταυτότητας κτηρίου και το Πιστοποιητικό Πληρότητας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και β) το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (ΠΕΚ) από την ΥΔΟΜ (Υπηρεσία Δόμησης). 

Η ενημέρωση της ταυτότητας κτηρίου πραγματοποιείται υποχρεωτικώς α) μετά  την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή, β) μετά από κάθε περιοδικό έλεγχο.

Συχνότητα ελέγχων

Η περιοδικότητα των ελέγχων της ταυτότητας του κτηρίου γίνεται από τους αρμόδιους μηχανικούς υποχρεωτικά και σύμφωνα με την κατηγορία χρήσης του κτηρίου, ως εξής: Κάθε 8 έτη για τα κτήρια συνάθροισης κοινού. Κάθε 10 έτη για τις κατοικίες και κάθε 15 έτη για τις αποθήκες και τους σταθμούς  αυτοκινήτων.

Σε περίπτωση όπου κατά τη συμπλήρωση της ταυτότητας κτηρίου ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους διαπιστωθούν ψευδή στοιχεία, επιβάλλεται στο μηχανικό πρόστιμο από 2.000 - 20.000ευρώ, αλλά και αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από 2 έως 24 μήνες, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Πρόστιμα και κυρώσεις για τη μη τήρηση του Π.Δ. θα επιβάλλονται και στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ.

Τι περιλαμβάνει

  • Οικοδομική άδεια
  • Εγκεκριμένα σχέδια της άδειας
  • Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
  • Σχέδια κατόψεων
  • Τυχόν αναθεώρηση άδειας 
  • Εντυπο ελέγχου αρχιτεκτονικής μελέτης
  • Εντυπο ελέγχου στατικής μελέτης
  • Εντυπο ελέγχου ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
  • Βίντεο για τις εγκαταστάσεις

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατασκευαστική εταιρία ΩΡΙΩΝ
Πολυτεχνείου 47, Θεσσαλονίκη
Τ. 2310 548982, F. 2310 548981

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Scroll to top