Greek Bulgarian English French German Romanian Russian Spanish Turkish

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παθητικό Κτίριο

Παθητικό Κτίριο

Βιοκλιματικό Κτίριο

Κυριακή, Φεβρουάριος 18, 2018

Παθητικά Βιοκλιματικά Κτίρια

Στην εποχή μας είναι πολύ σημαντική η ενεργειακή εξοικονόμηση ενός κτηρίου, τόσο για λόγους οικονομίας όσο και για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Μία περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση που συνδυάζει τα παραπάνω είναι η δημιουργία Παθητικών Κτηρίων, δηλαδή κτηρίων τα οποία έχουν πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Τι είναι το Παθητικό Κτήριο:

vioklimatiko1Η ιδέα του παθητικού κτηρίου (Passivhaus) έχει φέρει μια μεγάλη επανάσταση στην κατασκευή και την ανακαίνιση των κτηρίων παγκοσμίως. Το παθητικό κτήριο γεννήθηκε όταν επιστήμονες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα του ποιο θα ήταν το οικονομικά αποδοτικότερο κτήριο αν λάβει κανείς υπόψη όχι μόνο το κόστος κατασκευής του αλλά το κόστος διαχείρισής του; Η απάντηση είναι αυτό που ονομάζουμε σήμερα Παθητικό κτήριο. Ο περιβαλλοντικός παράγοντας υπήρξε δευτερεύων, αλλά είναι προφανές ότι εφόσον ένα παθητικό κτίριο καταναλώνει σχεδόν 90% λιγότερη ενέργεια από το αντίστοιχο συμβατικό, τότε και το περιβάλλον είναι μεγάλος νικητής.

Η ιδέα του Παθητικού Κτηρίου μπορεί να γίνει σε γενικές γραμμές κατανοητή όταν αντιληφθεί κανείς πως συμπεριφέρεται το κτίριο σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας. Όλα τα κτήρια έχουν ένα ενεργειακό ισοζύγιο, ενέργεια χάνεται και κερδίζεται κάθε ώρα της ημέρας και η διαφορά καλύπτεται από τα συστήματα θέρμανσης (boiler, θερμαντικά σώματα κλπ) και ψύξης (A/C). Οι ενεργειακές απώλειες και τα ενεργειακά κέρδη είναι αποτέλεσμα των παθητικών τεχνολογιών που έχουν εφαρμοστεί στο κτήριο (μόνωση, κουφώματα κλπ) ενώ οι ενεργητικές τεχνολογίες όπως το σύστημα θέρμανσης και το σύστημα ψύξης είναι αυτές που εξισορροπούν το ενεργειακό ισοζύγιο.

Σε ένα συμβατικό κτήριο δίνεται έμφαση στις ενεργητικές τεχνολογίες, με λέβητες-καυστήρες, θερμαντικά σώματα- καλοριφέρ, μονάδες air-condition να αποτελούν συνήθη επιλογή στις κατασκευές. Από την άλλη πλευρά δεν δίνεται μεγάλη σημασία στις παθητικές τεχνολογίες, με την ελάχιστη προβλεπόμενη από τον Κανονισμό θερμομόνωση και κουφώματα χωρίς αξιόλογες θερμομονωτικές ή ανακλαστικές προδιαγραφές. Αυτές οι τακτικές σχεδιασμού και υλοποίησης των συμβατικών κτηρίων έχουν οδηγήσει σε πολύ υψηλά κόστη διαχείρισης που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Το Παθητικό Κτήριο είναι το ακριβώς αντίθετο. Δίνει έμφαση στις παθητικές τεχνολογίες, με υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης στην εξωτερική τοιχοποιία, παράθυρα και πόρτες υψηλών θερμομονωτικών προδιαγραφών και με την εξασφάλιση ενός αεροστεγούς εσωτερικού του κτιρίου. Όταν οι παθητικές τεχνολογίες εφαρμόζονται και υλοποιούνται με σωστό τρόπο, η διαφορά του ενεργειακού ισοζυγίου του κτιρίου, την οποία καλούνται να καλύψουν οι ενεργητικές τεχνολογίες, είναι πολύ μικρή.

house in athens© Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού κτηρίου

Γιατί να επιλέξω λοιπόν το Παθητικό κτήριο;

Πλεονεκτήματα

Η παθητική κατοικία, χωρίς να διαφέρει, αισθητικά, από τα συνηθισμένα κτίρια και χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον, συνδυάζει την υψηλή ποιότητα διαβίωσης στο χώρο με την εξαιρετικά χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τη δεδομένη γρήγορη απόσβεση της επένδυσης, διότι, έχει:

Οικονομία στη λειτουργία

 • Σημαντικά μειωμένο κόστος λειτουργίας κτιρίου
 • Ελαχιστοποίηση κόστους συντήρησης βοηθητικών συστημάτων ψύξης – θέρμανσης
 • Μεγαλύτερος χρόνος ζωής του κτηρίου και των εγκαταστάσεων αυτού.

"Μέγιστη οικονομία ενέργειας έως και 90%  για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης"

 Εξαιρετική ποιότητα εσωτερικού αέρα

 • Συνεχής ανανέωση του εσωτερικού αέρα, με την συνεχή παροχή φρέσκου αέρα με ανάκτηση θερμότητας
 • Αποφυγή Αλλεργιών
 • Αποφυγή οσμών εντός της κατοικίας
 • Ρυθμιζόμενη εσωτερική θερμοκρασία
 • Όχι πια μούχλα στους τοίχους
 • Όχι πια υγρασία
 • Όχι πια σκόνη εντός της κατοικίας.

 Πραγματική Αειφορία

Τα παθητικά κτήρια είναι φιλικότερα στο περιβάλλον εξαιτίας:

 • Της ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας και ορυκτών καυσίμων
 • Της δραστικής μείωσης των εκπομπών CO2
 • Της ικανοποίησης όλων των διεθνώς αποδεκτών περιβαλλοντικών στάνταρντ 

Πόσο κοστίζει;

Η κατασκευή ενός παθητικού σπιτιού στην Ελλάδα, κοστίζει περίπου 60 – 120 €/μ2 παραπάνω από ότι θα κόστιζε μία συμβατική κατασκευή. Ωστόσο η εξοικονόμηση ενέργειας ανάμεσα σε ένα συμβατικό και ένα παθητικό σπίτι είναι τεράστια. Η εξοικονόμηση για θέρμανση ξεπερνά το 90%. Αν συνυπολογιστεί και το κέρδος από τη μείωση της κατανάλωσης για  ψύξη και το ζεστό νερό χρήσης τότε το τελικό κέρδος ξεπερνάει τα 4.000 ευρώ/έτος  για μια μέση κατοικία των 120μ2. Το ποσό αυτό είναι ικανό να αποσβέσει το επιπλέον κόστος κατασκευής μιας παθητικής κατοικίας σε λιγότερο από 2 χρόνια χρήσης.

Η εταιρεία μας μπορεί να αναλάβει το σχεδιασμό και την κατασκευή νέων παθητικών κτηρίων καθώς επίσης και την προσαρμογή  υφιστάμενων κτηρίων σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτηρίου.

Συνεπώς, αναλαμβάνουμε: Το σχεδιασμό της νέας ή υφιστάμενης κατασκευής σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτηρίου, τη διαδικασία έκδοσης όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, την κατασκευή και επίβλεψη του Παθητικού Κτηρίου, καθώς και τη διαδικασία πιστοποίησης του.

* Περισσότερες πληροφορίες για το Παθητικό Κτήριο μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου http://www.eipak.org/ καθώς επίσης και στο www.passivehouse.com

 

"Αποκτήστε την Κατοικία του μέλλοντος σήμερα..."

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατασκευαστική εταιρία ΩΡΙΩΝ
Πολυτεχνείου 47, Θεσσαλονίκη
Τ. 2310 548982, F. 2310 548981

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Scroll to top